| | |

Voor het zingen de kerk in!

Helaas, samen zingen is vanwege corona voor onbepaalde tijd verboden. Onderbouwing ontbreekt volledig. Evenals een perspectiefdatum. Als een maatschappelijk voorbehoedsmiddel uit voorzorg verboden.

Het RIVM lijkt daarmee zekerheden af te dwingen bij gebrek aan wetenschappelijke kennis over het besmettingsgevaar van zingen. Geloof dat het kan prevaleert boven aangetoond resultaat van het uiterst lage aantal voorvallen binnen de koorsector. Het kabinet heeft dat standpunt nu ook overgenomen.

Geloof in wetenschap. Ik had daar zelf altijd een heel andere beleving bij. Moedeloos wordt je ervan, toch volgen we als makke agnus rex.

Maar hoop doet leven en gelukkig is er toch nog een mogelijkheid om samen te kunnen zingen: vanwege grondwettelijke scheiding van kerk en staat heeft het geloof van het RIVM geen invloed op religieuze overtuiging.

En dus is zingen in de kerk gewoon toegestaan, daar zullen ze in Kampen blij mee zijn! We kunnen de komende maanden gewoon op zondag naar de kerk, want daar mag samen zingen nog gewoon. Gloria, in Excelsis Deo.

Maar, als zingen als religieuze verworvenheid wel mag, dan kunnen we toch ook de oude dagelijkse mis weer invoeren? Korte metten maken, dat wel, maar op schappelijker momenten van de dag kunnen dan in ieder geval dagelijks onze dosis gelukshormoon aanmaken en sociale verbinding in stand houden. En eenzaamheid verdrijven. Want dat maakt nu al meer kapot dan ons lief is.

Voor het zingen de kerk in dus. Als voorbehoedsmiddel om ons welzijn te behouden. Met een heuse ongecontroleerde climax “Gloria, in den Hó-hó-ge…!”


Meer informatie:
Amateurkoren mogen nog niet samen zingen
Coronavirus en regels voor zingen en zangkoren

3 reacties

  1. Dus wie gaat het nu voor de koorsector opnemen en in Den Haag duidelijk maken dat dit verbod werkelijk niets kan bijdragen aan een beter Coronabeleid?
    Als 1,7 miljoen amateurzangers samenkomen en zich strijdbaar opstellen, dan zou je denken dat er toch heel veel mogelijk zou moeten zijn.
    Of richten we vanaf vandaag een geloofsgemeenschap op met deze 1,7 miljoen?

  2. Het is zo jammer dat de bisschoppen geneigd zijn solidair te zijn met de rest van de burgers en tot nu toe wat zingen betreft geen gebruik maakten van dit voorrecht.
    Het zal mij niet verbazen als we i.p.v. met 8 zangers (zo was het de laatste tijd) ook weer terug gaan naar die 2 zangers zoals bij de korte gedeeltelijke lockdown voor de tijd die nu komen gaat. Maar ook met 8 zangers in de kerk kan je de pech hebben dat je met kerstmis niet bent ingedeeld. Voor mij geen kerst dus. En het concert van ons kamerkoor is ook al 2 keer uitgesteld. Droevenis voor veel zangers nu. Ik merk dat ik er erg sacherijnig van word. Mensen moesten een uitlaatklep hebben , daarom mochten de sportscholen open blijven. Maar ik hou niet van sport, zingen is mijn uitlaatklep. Het maakt het extra moeilijk dat de rede bij deze nieuwe regel volledig ontbreekt.

  3. Ha Roy, dank voor je blog! De titel was me ook al een paar keer ingevallen vandaag. Echter, waar alle lieve hoopvolle dirigenten en koorzangers niet bij stil lijken te staan is dat de overheid zingen in de kerk niet kan verbieden, maar de kerk wel ook een eigen protocol heeft, waarbij ze de landelijke richtlijnen leidend achten. Het huidige rk protocol zegt over zingen : één of enkele cantores, en geen samenzang. Ik wou dat het anders was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *